Despre oină

Oina este un joc tradițional românesc. Jocul de oină era răspândit pe întreg cuprinsul țării, având un număr mare de denumiri și variante: „lopta mică”, „pila”, „de-a lunga” , „lopta lungă”, „fuga”, „hoina” „ojerul” „oirul”, etc. În unele părți oina se juca și de către fete, sub numele de „oiniță”

Jocul de oină este practicat continuu cel puțin din secolul al XIV-lea conform cronicilor și hrisoavelor timpului, fiind menționat prima dată documentar la 1364, în timpul domniei lui Vlaicu Vodă. Altă atestare documentară apare în anul 1596, când cosmograful italian Gian Lorenzo d´Anania menționează jocul de oină în lucrarea Sistemul Universal al Lumii la capitolul descrierii Valahiei Superioare

Prin Legea nr. 96/2014 pentru completarea Legii educatiei fizice si sportului nr.69 / 2000 oina a fost recunoscuta ca fiind sportul national al Romaniei. Ministerul Tineretului si Sportului si Comitetului Olimpic si Sportiv Roman au inteles faptul ca avem o datorie morala de a duce mai departe tot ce am primit ca mostenire de la inaintasii nostri.

Oina, un joc complex şi complet deopotrivă, dinamic, practicat la toate vârstele, necesită jucători care trebuie să dea dovadă de calităţi şi aptitudini care rar se pot întâlni la un loc în alte sporturi, cum ar fi: îndemânare, forţă, viteză de reacţie, atenţie distributivă, reflexe, precizie, viteză de deplasare si nu in ultimul rand inteligenta.

Sportul nostru național chiar dacă vine din trecutul îndepărtat facând parte din patrimoniul cultural al poporului român, datorită complexității și dinamicii sale, are în continuare viitor.

Înscrie-te la Newsletter

Primește cele mai noi oferte și discount-uri!

Jocul de Oină 2021 | Developed by Bluzz Version