Oina în lume

Joe Garagiola, prezentator TV in SUA afirma la un moment dat : ’’Jocul de oina pare sa fie stămoșul baseball-ului ’’…
Prof. Univ. Aurel Encuțescu , care a cercetat de-a lungul mai multor ani dacă și sub ce formă se înrudesc cele două sporturi și cât este legendă și cat este adevăr în afirmația de mai sus , a identificat faptul că în zona Făgărașului, Sibiului și mai ales Alba a existat oformă de oină care se juca în pătrat. Regulile sale erau foarte apropiate de cele ale jocului de baseball.Toate acestea , coroborate cu datele istorice privind emigrația românească l-au dus la concluzia că emigranții români (mai ales transilvăneni) au dus cu ei jocul de oină peste ocean la mijlocul secolului al XVIII-lea.

S-a discutat mult și se va dicuta în continuare pe aceste aspecte însă important este ca , fiind conștienți de valoarea acestui sport care face parte din cultura și identitatea noastră națională , să nu-l lăsăm să piară și să-l facem cunoscut în lume. Dacă baseball-ul este sport rege peste ocean, la noi oina abia acum renaște.

După ce oficialii Federației Române de Oină au prezentat oina la Comitetul Olimpic din Japonia , la mai multe evenimente europene și mondiale , acesta a prins rădăcini într-o zonă la care puțini s-ar aștepta … INDIA.

Oina în lume

Înscrie-te la Newsletter

Primește cele mai noi oferte și discount-uri!

Jocul de Oină 2021 | Developed by Bluzz Version